Ett århundrade av äventyr och innovation

Bergans of Norway har rötterna i äventyret. Ole F. Bergan uppfann och patenterade den första ramryggsäcken redan 1908. Vi var med och utrustade Amundsen som var först till Sydpolen, Hillary på hans förstabestigning av Mount Everest och Shackleton på hans äventyr. Ingen annan tillverkare kan matcha den kunskap vi samlat på oss om expeditioner till polarområdena. Det är vårt arv och en del av vår historia.

Vår långa historia har gett oss en ovärderlig kunskap om hur vi konstruerar kläder och utrustning för extrema miljöer. Det är kunskap vi använder när vi designar tält och sovsäckar och vår breda kollektion med kläder för outdoor, skidåkning, jakt, lifestyle och för barn och ungdomar.

Bergans arbetar efter en skandinavisk princip. Produkterna ska vara hållbara och funktionella för våra förhållanden. De är specialanpassade för just det friluftsliv vi bedriver i Sverige och Norge. Bergans arbetar aktivt med en miljövänlig produktion och distribution och för bättre sociala förhållanden i branschen. Företaget medverkar även i en rad välgörenhetsprojekt. Läs mer på: bergans.com

Höga hållbarhetsmål

Vi på Bergans vill att folk ska vara ute i naturen och få uppleva det som vi kallar för turglädje – idag och i framtiden. För att säkerställa att den natur som vi har finns kvar även för kommande generationer har Bergans förbundit sig att skärpa insatserna för vår miljö, både inom företaget och utanför. Huvudmålet är att Bergans ska arbeta hållbart och vara en ledande aktör på området. Vi kallar denna hållbarhetssatsning för Expedition 2020.
Vi arbetar hårt för att knyta ihop en fungerande kedja från design och produktion med återvunna material och miljövänlig teknik för att uppnå längsta möjliga livslängd för våra produkter. Produkter som enkelt kan repareras i våra systugor, användas igen, eller genom re-design få ett helt nytt liv hos en ny ägare. En jacka kan sluta sina dagar som en necessär. Materialet i våra produkter ska sedan kunna återvinnas till 100% och bli en ny produkt med ett minimalt tillskott av energi och lägsta påverkar på vår miljö.
Vägen fram mot 2020 ligger öppen med små och stora delmål. Allt från resurshantering, till arbetsförhållanden och djurvälfärd i produktionskedjan ska förbättras. Något av det viktigaste vi gör för att reducera vår miljöpåverkan är att hålla ett konstant fokus på utveckling av högkvalitetsprodukter med lång livslängd. Ju längre livslängd en produkt har desto mindre blir dess miljöbelastning. Vår underhåll- och reparationsservice finns där för att förlänga produktens livslängd.

Vardagsmotion

Fløyen är en ny kollektion från Bergans. Tanken är plagg för både vandring och träning, att plaggen och väskorna ska vara så allsidiga och funktionella att de fungerar bra till många olika aktiviteter. Produkterna i Fløjenserien är tillverkade i, Bluesign-certifierade material och återvunnen polyester och kan i sin tur återvinnas i en cirkulär livscykel. Stilen är avskalad och färgerna nedtonade för att leva länge. Materialen är lätta och andas bra för att funka även när pulsen går upp.
I kollektionen finns allt från plaggen närmast kroppen till isolerande mellanlager samt ytterplagg i form av jackor, anorak och byxor. På väsksidan finns ryggsäckar i tre storlekar, alla tänkta att användas när du vandrar, springer eller cyklar, samt ett smart bälte med plats för både mobil och vattenflaska.
-Allsidighet, funktion och hållbarhet har varit de viktigaste ledorden i utvecklingen av Fløjen-konceptet. I dag är hållbara produkter en självklarhet och att de kan användas till olika aktiviteter är en förutsättning. Friluftsliv är trendigt och många väljer i dag ett aktivt liv där gränsen mellan upplevelse och träning har suddats ut. Med Fløjen träffar vi dessa trender perfekt, säger designern Ingema Vik.
Materialen är därför lätta och ventilerar utmärkt men är också slitstarka. Passformen är lite mer generös jämfört med traditionella träningsplagg.
Byxan är till exempel konstruerad som ett mellanting mellan ett par löpartajts och en friluftsbyxa. Användaren kan känna sig bekväm i vardagen, funktionell på träningsrundan eller rätt rustad för en tur i skogen, berättar Ingema.
Med Fløyen vill Bergans inspirera människor att ta ett träningspass utan att behöva krångla till det. Plaggen funkar till allt, inte minst till det som finns att uppleva runt omkring oss i vardagen.

Image