Under beskrivningen av aktiviteterna så finns en bedömning på svårighetsgrad.
Graderingen är 1 = lätt, 2 = medel, 3 = svår. Deltagande sker på egen risk och minderåriga ska alltid ha en ansvarig vuxen med under hela aktiviteten.

Image

Naturparkour

Upptäck naturen genom parkour. Prova dig fram, utmana din kreativitet och hitta nya vägar i skogen! Naturparkour är en ny gren i Friluftsfrämjandet som bygger på rörelseglädje och gemenskap. Det är precis vad det låter som – parkour ute i naturen.

Svårighetsgrad: 1

Foto: Grafikeriet

Image

Fotovandring med Serkan Günes –Lär dig ta bilder som speglar upplevelsen! 

Är du trött på att komma hem efter en fantastisk utedag utan bilder som speglar upplevelsen? Ta tillfället i akt och gå på fotovandring med en av Sveriges främsta naturfotografer. Passa på att utveckla din fotografering tillsammans med den prisbelönte fotografen Serkan Günes under UTEHELG. Lär dig se naturen på nytt sätt genom kameran med hjälp av Serkans gedigna kunskaper om ljus och komposition!  Av Serkan får du handfasta råd och tips som tar dig vidare i din fotografering. 
Du kommer dessutom få chans att testa kameror från FujiFilm!

Ta med:
Laddad kamera och stativ (eller mobiltelefon)
Fika och sittunderlag

Svårighetsgrad: 2

Image

Laga mat utomhus

Under UTEHELG får du chansen att lära dig laga mat över öppen eld med Elles Utemat! Vilka redskap behöver man, vilka grytor och pannor är bäst och hur smaksätter man mat i naturen? Få svar på dessa frågor under UTEHELG med Elles Utemat..

Svårighetsgrad: 1

Image

Prova på att tälja en Dalahäst

Vem kan motstå möjligheten att få tälja och måla sin alldeles personliga Dalahäst? Nu har du chansen!
Morakniv kommer till UTEHELG för att visa upp sitt breda sortiment av knivar genom att vi får klämma, känna och prova produkten. 

Svårighetsgrad: 1-3

Image

Banff Mountain Film Festival

Välkommen till filmfestivalen för alla som gillar film, uteliv och bergssport. Sedan 2003 har vi på Pathfinder varje höst turnerat med ett urval av filmer från den internationella filmfestivalen i Banff, Kanada. Vi kommer under UTEHELG visa en kortare version.

Image

I Bergans Tentipi finns alltid tid och plats för skönt Utehäng. Träffa vår Titelsponsor Bergans, kolla in senaste kollektionerna, träffa likasinnande och njut av den härliga Uteatmosfären.

Här lyssnar du på föreläsningar samt äter och dricker gott från Utebaren. På kvällarna utlovas underhållning med livemusik från vårt husband 900 grader.

Image

Yoga är ett effektivt verktyg för att skapa balans mellan kropp och själ, mellan kropp och sinne. ... Ordet yoga är sanskrit och betyder förening/balans. Under UTEHELG erbjuds yoga i olika former och svårighetsgrader. Vi kommer även att erbjuda SUP-yoga.

Svårighetsgrad: 1-3

Image

Bushcraft är en samling av vildmarks kunskaper som inkluderar färdigheter såsom att göra upp eld, bygga skydd, söka efter föda, jakt, fiske, hantering av kniv och yxa, att tillverka egen utrustning i naturen. Bushcrafting handlar inte bara om överlevnads kunskaper utan det är mycket mer:

Eld med låga (Tändsticka) • Eld med gnista (Eldstål) • Eld genom friktion (Bågdrill) • Säker hantering av kniv och såg • Matlagning i vildmarken • Växter som mat och medicin • Uppsättning av tarp/basha/hoochie Knutar och knopar • Tillverkning av sked • Hur man renar vatten

Svårighetsgrad: 1

Image

Åda Wild Boar Challenge är tävlingen där Ni utmanas på många plan. Er kondition, styrka och ”klurighet” sätts på prov. Att ni dessutom tävlar i lag om 2 personer måste ni även kunna samarbeta (även soloklass kommer att finnas). Vi älskar löpning, det vet ni men vi älskar också äventyr, fler moment och andra utmaningar. Från den grund föddes ÅWB Challenge. Varför inte dra ihop ett lag inom familjen, företaget eller ett kompisgäng och utmana varandra?

Tävlingen kan tex består av dessa moment: Sågning • Stenhögen • Dikeslöpning • Vattenlöpning • Gåta • Mosslöpning • Mjölksyrelöpning — och självklart vanlig löpning mellan alla ovan nämna moment. Löpningen är ungefär 6 km.

Svårighetsgrad: 1-2

Image

Trailrunning, eller terränglöpning handlar om att springa på stigar. Begreppet innehåller dock flera aspekter och en oändlig mängd olika typer av underlag och miljöer. Trailrunning handlar inte så mycket om att jaga tider eller mäta kilometer, utan mer om att hitta en känsla av det skall vara roligt att springa. Man låter terrängen bestämma tempot och låter känslan och pulsen följa terrängen.

Svårighetsgrad: 1-3

Image

Vandring – Friheten, naturupplevelsen, äventyret, gemenskapen eller kanske tystnaden. Oavsett varför just du älskar vandring finns en upplevelse som passar dig. Tillsammans upptäcker vi den vackra naturen i omgivningen genom att till exempel ge oss ut på den vackra Värmdöleden.

Svårighetsgrad: 1-3

Läs om Värmdöleden här

Foto Daniel Ohlsson

MTB– Stigar för alla nivåer av mountainbike. Tillsammans med erfarna guider från Friluftsfrämjandet ger vi oss ut för att upptäcka Värmdö och Nacka.
Vi kommer ha grupper för både vuxna och barn/ungdom.

Svårighetsgrad: 1-3

Foto: Daniel Ohlsson

Image

Paddling är en form av friluftsliv som innebär att man med hjälp av paddel/paddlar tar sig fram i kanot. Kanoter finns av två huvudtyper, kanadensare (oftast odäckade, paddlas med enkelpaddel) och kajak (oftast däckad, paddlas oftast med dubbelpaddel). Under UTEHELG finns ett brett sortiment av kajaker att testa. Du kan boka in dig på våra olika clinics/turpaddlingar eller låna en kajak i 30 minuter och upptäcka vattnet kring Skevik på egen hand.

Svårighetsgrad: 1-3

Image

Stand Up Paddle, förkortat SUP, kan kortfattat förklaras som att du står upp på en bräda samtidigt som du tar dig fram med hjälp av en paddel med längre skaft. 

Ta med extra kläder eller torrdräkt om du mot förmodan skulle trilla i vattnet!

Svårighetsgrad: 1-3

Image