Under beskrivningen av aktiviteterna så finns en bedömning på svårighetsgrad.
Graderingen är 1 = lätt, 2 = medel, 3 = svår. 

Våra aktiviteter lämpar sig för barn i skolåldern upp till vuxna i pensionsåldern. Mindre barn är självklart välkomna men vi ordnar inga specifika aktiviteter endast för barn.

Deltagande sker på egen risk och minderåriga ska alltid ha en ansvarig vuxen med under hela aktiviteten.

Image

Digital naturvägledning med Naturkartan

Är du sugen på att upptäcka naturen på egen hand? Ladda ner Naturkartan (IOS eller Android) och låt dig vägledas! Eller kom till Naturkartan check point framför ladan vid Tentipin, på eventområdet. Så berättar Kristofer Björkman, grundare av Naturkartan, mer om appen, och vad som finns att se och göra i närheten av Skeviks gård. Fredag 13.00, lörd-sönd 10.00

Naturkartan är Sveriges största friluftsguide för mobilen. Appen innehåller 1.200 naturreservat, nästan lika många vandringsleder, och tusentals andra platser.

Image Image

Byt med Bergans på UTEHELG!

Passa på att byta bort något plagg som ligger och tar plats i garderoben eller som du inte längre använder mot ett annat. Vi på Bergans vill påverka miljön och jordens resurser positivt och för att kunna öppna upp vår Byt-butik behöver vi hjälp av er!

Så här går det till:
Du tar med dig 1-3 rena och fräscha outdoorplagg som du inte längre använder. Funkar även med tillbehör typ ryggsäckar och skor (funkar självklart med alla varumärken).
För varje inlämnat plagg får du en biljett som du kan byta mot ett annat plagg. Det är helt gratis.

Inlämning sker i Bergans tältet på området under fredag och lördag under eventets öppettider och Bergans byt-butik slår upp dörrarna på söndag den 20 kl 10.00. För frågor: kontakta sofi.nilsson@bergans.com

Kom igen nu så hjälps vi åt att göra en insats för en mer hållbar konsumtion!

Image

MTB Prova på

Det är fantastiskt kul att cykla MTB!

Under UTEHELG håller Canyon och Friluftsfrämjandet Prova på kurser (1 h) i mountainbike. Testcyklar utlånas av Canyon på plats.

Svårighetsgrad: 1-2

Image

MTB 

Är du redan MTB - cyklist?

För dig som redan cyklar MTB kommer Cycleday hålla två guidade turer på söndag 20 maj i de vackra omgivningarna i området. Turerna kommer ligga på runt 2 h och krav är att du har egen utrustning. 

Ta med: cykel, hjälm, skor och vattenflaska.

Svårighetsgrad: 2-3

Image

Longboard

Sugen på att att cruisa longboard?
Under UTEHELG får du möjlighet att lära dig grunderna tillsammans med Melker Kayaks & vår erfarna instruktör Adrien Montcoudiol.

Vi erbjuder denna kurs tre gånger per dag lördag å söndag, á en timme per tillfälle.

Utöver kurserna så är det kontinuerlig Prova på och försäljning av Melker longboards.

Svårighetsgrad: 1-2

Image

Fotokurser

Linda Åkerberg kommer till Utehelg för att prata fotografi och dela med sig av några av sina tips om hur du blir en bättre fotograf. Linda håller under helgen två kurser, en för dig som vill ta bättre bilder med mobilen och en för dig som vill få ut mer av din systemkamera.

Fota med mobilen
- Workshop med Linda Åkerberg

En workshop för dig som vill ta bättre bilder med din mobilkamera. Vi kommer prata bild samt gå igenom mobilkamerans funktioner och hur de påverkar resultatet. Efteråt ger vi oss ut och testar på det vi har gått igenom, samtidigt som Linda är med för att hjälpa till och svara på frågor.   Vi kommer även gå igenom lättare bildbehandling.
Ta med: Laddad mobil
Svårighetsgrad: 1

Fota med systemkamera
– Workshop med Linda Åkerberg
En workshop för dig som vill lära dig mer om hur du kan ta bättre bilder med din systemkamera. Vi kommer prata bild samt gå igenom kamerans funktioner och hur de påverkar resultatet. Efteråt ger vi oss ut och testar på det vi har gått igenom, samtidigt som Linda är med för att hjälpa till och svara på frågor.   Vi kommer även gå igenom lättare bildbehandling.
Ta med: Laddad kamera med minneskort och ev extra batteri.
Svårighetsgrad: 2 - 3

Image

Naturparkour

Upptäck naturen genom parkour. Prova dig fram, utmana din kreativitet och hitta nya vägar i skogen! Naturparkour är en ny gren i Friluftsfrämjandet som bygger på rörelseglädje och gemenskap. Det är precis vad det låter som – parkour ute i naturen.

Svårighetsgrad: 1

Foto: Grafikeriet

Image

Fotovandring med Serkan Günes –Lär dig ta bilder som speglar upplevelsen! 

Är du trött på att komma hem efter en fantastisk utedag utan bilder som speglar upplevelsen? Ta tillfället i akt och gå på fotovandring med en av Sveriges främsta naturfotografer. Passa på att utveckla din fotografering tillsammans med den prisbelönte fotografen Serkan Günes under UTEHELG. Lär dig se naturen på nytt sätt genom kameran med hjälp av Serkans gedigna kunskaper om ljus och komposition!  Av Serkan får du handfasta råd och tips som tar dig vidare i din fotografering. 
Du kommer dessutom få chans att testa kameror från FUJIFILM!

Ta med:
Laddad kamera och stativ (eller mobiltelefon)
Fika och sittunderlag

Svårighetsgrad: 2

Image

Laga mat utomhus

Under UTEHELG får du chansen att lära dig laga mat över öppen eld med Elles Utemat! Vilka redskap behöver man, vilka grytor och pannor är bäst och hur smaksätter man mat i naturen? Få svar på dessa frågor under UTEHELG med Elles Utemat..

Svårighetsgrad: 1

Image

Prova på att tälja en Dalahäst

Vem kan motstå möjligheten att få tälja och måla sin alldeles personliga Dalahäst? Nu har du chansen!
Morakniv kommer till UTEHELG för att visa upp sitt breda sortiment av knivar genom att vi får klämma, känna och prova produkten. 

Svårighetsgrad: 1-3

Image

Banff Mountain Film Festival

Välkommen till filmfestivalen för alla som gillar film, uteliv och bergssport. Sedan 2003 har vi på Pathfinder varje höst turnerat med ett urval av filmer från den internationella filmfestivalen i Banff, Kanada. Vi kommer under UTEHELG visa en kortare version.

Här är programmet:

Image

I Bergans Tentipi finns alltid tid och plats för skönt Utehäng. Träffa vår Titelsponsor Bergans, kolla in senaste kollektionerna, träffa likasinnande och njut av den härliga Uteatmosfären.

Här lyssnar du på föreläsningar samt äter och dricker gott från Utebaren. På kvällarna utlovas underhållning med livemusik från vårt husband 900 grader.

Image

Yoga är ett effektivt verktyg för att skapa balans mellan kropp och själ, mellan kropp och sinne. ... Ordet yoga är sanskrit och betyder förening/balans. Under UTEHELG erbjuds yoga i olika former och svårighetsgrader. Vi kommer även att erbjuda SUP-yoga samt ett Yogarun-pass.

Svårighetsgrad: 1-3

Image

Bushcraft är en samling av vildmarks kunskaper som inkluderar färdigheter såsom att göra upp eld, bygga skydd, söka efter föda, jakt, fiske, hantering av kniv och yxa, att tillverka egen utrustning i naturen. Bushcrafting handlar inte bara om överlevnads kunskaper utan det är mycket mer:

Eld med låga (Tändsticka) • Eld med gnista (Eldstål) • Eld genom friktion (Bågdrill) • Säker hantering av kniv och såg • Matlagning i vildmarken • Växter som mat och medicin • Uppsättning av tarp/basha/hoochie Knutar och knopar • Tillverkning av sked • Hur man renar vatten

Svårighetsgrad: 1

Image

Åda Wild Boar Challenge är tävlingen där Ni utmanas på många plan. Er kondition, styrka och ”klurighet” sätts på prov. Att ni dessutom tävlar i lag om 2 personer måste ni även kunna samarbeta (även soloklass kommer att finnas). Vi älskar löpning, det vet ni men vi älskar också äventyr, fler moment och andra utmaningar. Från den grund föddes ÅWB Challenge. Varför inte dra ihop ett lag inom familjen, företaget eller ett kompisgäng och utmana varandra?

Tävlingen kan tex består av dessa moment: Sågning • Stenhögen • Dikeslöpning • Vattenlöpning • Gåta • Mosslöpning • Mjölksyrelöpning — och självklart vanlig löpning mellan alla ovan nämna moment. Löpningen är ungefär 6 km.

Svårighetsgrad: 1-2

Image

Trailrunning, eller terränglöpning handlar om att springa på stigar. Begreppet innehåller dock flera aspekter och en oändlig mängd olika typer av underlag och miljöer. Trailrunning handlar inte så mycket om att jaga tider eller mäta kilometer, utan mer om att hitta en känsla av det skall vara roligt att springa. Man låter terrängen bestämma tempot och låter känslan och pulsen följa terrängen.

Nivå 1 - Basic: Lugn löpning ca 30 min, rörlighet/yoga 30 min
Nivå 2 - Medel: Medelpass, löpintervaller med inslag av TrailFit (funktionell styrka i naturen)
Nivå 3 - Avancerad: Tufft pass med löpintervaller

Svårighetsgrad: 1-3

Image

Vandring – Friheten, naturupplevelsen, äventyret, gemenskapen eller kanske tystnaden. Oavsett varför just du älskar vandring finns en upplevelse som passar dig. Tillsammans upptäcker vi den vackra naturen i omgivningen genom att till exempel ge oss ut på den vackra Värmdöleden.

Svårighetsgrad: 1-3

Läs om Värmdöleden här

 
 
Image

Paddling är en form av friluftsliv som innebär att man med hjälp av paddel/paddlar tar sig fram i kanot. Kanoter finns av två huvudtyper, kanadensare (oftast odäckade, paddlas med enkelpaddel) och kajak (oftast däckad, paddlas oftast med dubbelpaddel). Under UTEHELG finns ett brett sortiment av kajaker att testa. Du kan boka in dig på våra olika clinics/turpaddlingar eller låna en kajak i 30 minuter och upptäcka vattnet kring Skevik på egen hand.

Svårighetsgrad: 1-3

Image

Stand Up Paddle, förkortat SUP, kan kortfattat förklaras som att du står upp på en bräda samtidigt som du tar dig fram med hjälp av en paddel med längre skaft. 

Ta med extra kläder eller torrdräkt om du mot förmodan skulle trilla i vattnet!

Svårighetsgrad: 1-3

Image