Image

Både högt och djupt
Annelie Pompe är en sällsynt allsidig äventyrare som bestigit Mount Everest så väl som slagit världsrekord i fridykning, 126 meter. Därmed är hon världens högsta och djupaste människa. Annelie sysslar även med andra äventyrssporter som mountainbike, klippklättring, traillöpning och paddling. Hon har också tickat av Seven Summits och skrivit ett par böcker. Annelie är starkt engagerad för miljö och hållbarhet och en ofta anlitat yogainstruktör. Annelie utnämndes nyligen till Europas bästa outdoorbloggare. Läs mer om Annelie här:

Image

Äventyraren som tar ställning
Han har paddlat runt hela Norges kust utan medhavd mat och pengar med avsikten att belysa olika miljöfrågor. Därpå rodde Sören från Stockholm till Ryssland för att aktualisera frågan om jämställdhet. Nu är han mitt i ett projekt att ta sig runt Svalbard sjövägen och prata om klimatförändringar. Sören är också mannen bakom projektet Äventyrliga dagen som han driver tillsammans med Bergans. Läs mer om Sören här:

Image

1000 dagar på rull
Fredrika Eks medryckande projekt The Bike Ramble har följts av tusentals människor runt om i världen. Det är närmare 5 000 mil sedan Fredrika Ek trampade iväg på sin soloexpedition jorden runt. En resa genom 50-gradig turkmenisk ökenhetta över köldbitna tibetanska bergspass 5 000 meter över havet och genom afrikanska djungler. Ett äventyr som inte enbart syftat till att uppfylla egna drömmar – utan också till att ge andra kvinnor möjligheten att förverkliga sina. Det har Fredrika gjort genom att samla in över en halv miljon kronor till organisationen ActionAid som arbetar globalt för att hjälpa flickor och kvinnor ur fattigdom och förtryck. Läs mer om Fredrika här:

Image

Lundhagsvännen Serkan Günes är den prisbelönte landskapsfotografen som 2015 sålde stockholmslägenheten i en handvändning och flyttade till Gällivare, tio mil norr om polcirkeln. Sedan dess har han inte ångrat sig en sekund. I Serkans tredje och senaste bok, The Land of Eight Seasons, har han fotograferat årstidsskiftningarna under sitt första år i Lappland. Förutom att vara ute nästan jämt sysselsätter sig Serkan med att föreläsa, hålla bildvisningar och utställningar samt leda kurser och workshops världen över. Han har bland annat vunnit, som förste och ende svensk, Wildlife Photographer of the Year – Eric Hosking Award som delas ut av Naturhistoriska museet i London och utsetts till Årets naturfotograf 2009 av Naturvårdsverket.

Nu tar han en kort paus från skidåkningen på myrarna för att föreläsa och fotovandra tillsammans med oss på UTEHELG, missa inte det! Läs mer om föreläsningen här och fotovandringen här.

Läs mer som Serkan här: 

Image

Lär dig paddla SUP med Redpaddleco och Kajaktiv!
Låt oss visa dig hur lätt det är att lära sig paddla Stand Up Paddle och dessutom får du prova flera typer av brädor under endast 45 minuter! Vi börjar med grundläggande teknik och säkerhet samt berättar om konstruktionen, designen, formen och varför brädan är byggd som den är. Ute på vattnet börjar vi med att demonstrera hur du går av och på brädan, hur du står upp på rätt sätt och hur du paddlar dom mest effektiva paddeldragen för att du ska kunna njuta till fullo av en sport som har något att erbjuda alla. Efter en kort stund kommer du känna dig bekväm på brädan och förmodligen vilja prova olika modeller för att få en bra idé om vad som passar dig bäst. Det finns även möjligheten att prova 4 eller 8 pers brädor som tex en gruppaktivitet. Du behöver bara kunna simma och ta dig med ett extra ombyte av kläder utifall otur bjuder på en simtur, men förmodligen kommer det inte hända. Om du har ett par neoprene eller någon form av vattenskor rekommender vi att du tar med dom, men det är absolut inget krav för att kunna delta! Läs mer om Kajaktiv här:

Image

Nordic Bushcraft
Jag har i över 10 år undervisat människor från hela världen i Bushcraft. Bushcraft för mig är att kunna klara mig av vad naturen har att ge och vara mer självförsörjande i naturen. Att med hjälp av kniv och yxa tillverka delar av min utrustning och att även skapa elden som har en central roll. Med mer kunskap i Bushcraft har Johan blivit mer av en deltagare än en betraktare i naturen. Läs mer om Nordic Bushcraft här:

Bushcraft: Eld från stenålder till nutid

Följ med på en tidsresa i eldens tecken och lär dig hur man gjort upp från stenåldern fram till nutid. Elden har alltid varit lika viktig för överlevnaden som för att samlas kring. Detta gäller även idag i när vi är ute i naturen, nu får du chansen att lära dig mer om elden. Hur du kan starta den med olika metoder men även ur man eldar säkert och alltid lyckas med att starta elden.

Bushcraft: Kniv och yxa

Kniven och yxan är de mest värdefulla verktyg som du kan ta med dig ut i skogen, med dessa kan du skapa det du behöver och även se till att du får ved till elden. Du får lära dig hur du väljer rätt kniv och yxa och hur du vårdar dem och håller dem skärpta. Du får lär dig tekniker hur du kan hantera dem säkert och effektivt.

Image

Anders föreläser och jobbar för att det naturliga åter skall bli och vara det normala.

Anders engagemang för den mänskliga foten, rörelse och vikten av att våga prata och visa känslor inspirerar och utvecklar mängder av människor och därmed också företag. Anders utgår från ett evolutionärt synsätt och ger sin synvinkel på många av de utmaningar och frågor den moderna människan idag står inför och grubblar, inom både livet och inte minst inom löpning. 

Läs mer om Anders här

Image

Skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, trailrunning ja det har Erik engagerat sig i under snart 25 år. Grundare av Kebnekaise Classic, BIMM, FEM, ÅEC, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera! Dessutom hjärnan bakom Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning. Lite idéer som snurrar i hans hjärna just nu – Plogga (Plocka skräp o Jogga) och Bo Outdoor, (ett modernt “sportkollektivboende” för oss som hellre är ute) Men mest känd kommer Erik alltid att vara för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna gapar de legendariska orden – “Bästa svängen Hökarängen”.

Image

Chefredaktör Utemagsinet
Träffa chefredaktören på Utemagasinet som kommer att vara på plats alla dagar under UTEHELG.

Kom och snacka tidning och reportage-idéer!

Image

Fjälledare
Efter att ha lämnat jobbet som industrimekaniker för att göra en säsong i franska alperna var valet att göra friluftsliv till ett yrke ganska lätt. Utbildad till Fjälledare under två år och har sedan 2012 haft friluftsbranschen som yrkesområde. Erfarenheterna sträcker sig vitt och brett med uteliv som rödtråd. Med allt från guidejobb till föreståndare på Länsstyrelsen.

Kanske har du en dröm om att göra en egen vandring, men vet inte riktigt var du ska ta vid?
Mina workshops på UTEHELG kommer att vara en praktiskt övning i turplanering, med fokus på svensk fjällterräng.
Vi börjar med att tillsammans gå igenom de viktigaste delarna av att planera en tur.
Hur långt kan man gå på en dag? Vilka är riskerna? Hur hanterar vi dåligt väder? Var får man bästa vyerna? Dessa är bara några av frågetecknen som vi kommer räta ut.
Med hjälp av dessa nyvunna kunskaper kommer vi sedan, i mindre grupper, att planera vår egen vandring.
Min förhoppning är att dela med mig så mycket jag bara kan av erfarenheter och kunskap så att ni känner er redo att ta fram kartorna vid köksbordet och börja planera era egna äventyr!

Image
Hälsoverkstan Ingarö

Träna och Må Bra på Ingarö, den lokala friskvårds leverantören!

Vi erbjuder en bred variation: Kondition, Yoga, Styrka, Smidighet, Spinning intervall, Yin Yoga, Kundalini Yoga, Hatha Yoga, GlobalYoga, N.A.M (NaturalAnimalMove), Tabata, HiiT, Pilates, Garuda, Core, SUP Yoga (StandUpPaddelboard) Massage, Behandlingar och Healing,mm.

Image

900 grader

Partybandet 900 grader blandar kända covers – allt från gamla godingar och de stora rockhitsen till partyhits från idag och svenska allsångsklassiker!

Image

Utekocken Elle driver Elles Utemat och specialiserar sig på matlagning över öppen eld. Elle jobbar med ‘fusion-matlagning’, där hon i stor utsträckning använder närproducerade ekologiska råvaror kryddade med smaker från olika matkulturer.

Image

Upplevelselöpning med Team Nordic Trail
Trailrunning är trendigt och tokroligt. Lär dig att nyttja terrängen på bästa sätt med experterna från Team Nordic Trail! Under Upplevelselöpningen går vi bland annat igenom löpteknik med fokus på trail och obanad terräng. Dessutom tränar vi specifik löpteknik för både uppför- och uförslöpning. Varmt välkommen – oavsett om du springer sedan innan eller ej. Alla kan vara med!

Image

Pierre Reldin

Pierre är småbarnspappan som kom igång med friluftslivet när barnen föddes. Han brinner för att sänka trösklar och få fler småbarnsfamiljer att upptäcka friluftslivet och äventyren redan när barnen är små. Han bloggar på Reldin Adventures och är ena halvan av Friluftspodden.se

Fjällvandra med små barn – Hur gör man?

Sugen på att komma ut i fjällen? Känns det lite klurigt, bökigt och svårt, nu när ni har barn? Eller har ni kanske tänkt att det får vänta några år, tills barnen är lite äldre? Den här workshoppen ger handfasta tips och trix kring vandringslivet till fjälls som en familj. Hur gör man med blöjor? Vilken utrustning bör man ha med och hur bär man barn och allt annat? Vi rätar ut frågetecken, gör hål på en och annan myt och diskuterar förberedelser för ett fjälläventyr.