Image

Både högt och djupt
Annelie Pompe är en sällsynt allsidig äventyrare som bestigit Mount Everest så väl som slagit världsrekord i fridykning, 126 meter. Därmed är hon världens högsta och djupaste människa. Annelie sysslar även med andra äventyrssporter som mountainbike, klippklättring, traillöpning och paddling. Hon har också tickat av Seven Summits och skrivit ett par böcker. Annelie är starkt engagerad för miljö och hållbarhet och en ofta anlitat yogainstruktör. Annelie utnämndes nyligen till Europas bästa outdoorbloggare. Läs mer om Annelie här:

Image

Äventyraren som tar ställning
Han har paddlat runt hela Norges kust utan medhavd mat och pengar med avsikten att belysa olika miljöfrågor. Därpå rodde Sören från Stockholm till Ryssland för att aktualisera frågan om jämställdhet. Nu är han mitt i ett projekt att ta sig runt Svalbard sjövägen och prata om klimatförändringar. Sören är också mannen bakom projektet Äventyrliga dagen som han driver tillsammans med Bergans. Läs mer om Sören här:

Image

1000 dagar på rull
Fredrika Eks medryckande projekt The Bike Ramble har följts av tusentals människor runt om i världen. Det är närmare 5 000 mil sedan Fredrika Ek trampade iväg på sin soloexpedition jorden runt. En resa genom 50-gradig turkmenisk ökenhetta över köldbitna tibetanska bergspass 5 000 meter över havet och genom afrikanska djungler. Ett äventyr som inte enbart syftat till att uppfylla egna drömmar – utan också till att ge andra kvinnor möjligheten att förverkliga sina. Det har Fredrika gjort genom att samla in över en halv miljon kronor till organisationen ActionAid som arbetar globalt för att hjälpa flickor och kvinnor ur fattigdom och förtryck. Läs mer om Fredrika här:

Image

Lundhagsvännen Serkan Günes är den prisbelönte landskapsfotografen som 2015 sålde stockholmslägenheten i en handvändning och flyttade till Gällivare, tio mil norr om polcirkeln. Sedan dess har han inte ångrat sig en sekund. I Serkans tredje och senaste bok, The Land of Eight Seasons, har han fotograferat årstidsskiftningarna under sitt första år i Lappland. Förutom att vara ute nästan jämt sysselsätter sig Serkan med att föreläsa, hålla bildvisningar och utställningar samt leda kurser och workshops världen över. Han har bland annat vunnit, som förste och ende svensk, Wildlife Photographer of the Year – Eric Hosking Award som delas ut av Naturhistoriska museet i London och utsetts till Årets naturfotograf 2009 av Naturvårdsverket.

Nu tar han en kort paus från skidåkningen på myrarna för att föreläsa och fotovandra tillsammans med oss på UTEHELG, missa inte det! Läs mer om föreläsningen här och fotovandringen här.

Läs mer som Serkan här: 

Image

Lär dig paddla SUP med Redpaddleco och Kajaktiv!
Låt oss visa dig hur lätt det är att lära sig paddla Stand Up Paddle och dessutom får du prova flera typer av brädor under endast 45 minuter! Vi börjar med grundläggande teknik och säkerhet samt berättar om konstruktionen, designen, formen och varför brädan är byggd som den är. Ute på vattnet börjar vi med att demonstrera hur du går av och på brädan, hur du står upp på rätt sätt och hur du paddlar dom mest effektiva paddeldragen för att du ska kunna njuta till fullo av en sport som har något att erbjuda alla. Efter en kort stund kommer du känna dig bekväm på brädan och förmodligen vilja prova olika modeller för att få en bra idé om vad som passar dig bäst. Det finns även möjligheten att prova 4 eller 8 pers brädor som tex en gruppaktivitet. Du behöver bara kunna simma och ta dig med ett extra ombyte av kläder utifall otur bjuder på en simtur, men förmodligen kommer det inte hända. Om du har ett par neoprene eller någon form av vattenskor rekommender vi att du tar med dom, men det är absolut inget krav för att kunna delta! Läs mer om Kajaktiv här:

Image

Nordic Bushcraft
Jag har i över 10 år undervisat människor från hela världen i Bushcraft. Bushcraft för mig är att kunna klara mig av vad naturen har att ge och vara mer självförsörjande i naturen. Att med hjälp av kniv och yxa tillverka delar av min utrustning och att även skapa elden som har en central roll. Med mer kunskap i Bushcraft har Johan blivit mer av en deltagare än en betraktare i naturen. Läs mer om Nordic Bushcraft här:

Bushcraft: Eld från stenålder till nutid

Följ med på en tidsresa i eldens tecken och lär dig hur man gjort upp från stenåldern fram till nutid. Elden har alltid varit lika viktig för överlevnaden som för att samlas kring. Detta gäller även idag i när vi är ute i naturen, nu får du chansen att lära dig mer om elden. Hur du kan starta den med olika metoder men även ur man eldar säkert och alltid lyckas med att starta elden.

Bushcraft: Kniv och yxa

Kniven och yxan är de mest värdefulla verktyg som du kan ta med dig ut i skogen, med dessa kan du skapa det du behöver och även se till att du får ved till elden. Du får lära dig hur du väljer rätt kniv och yxa och hur du vårdar dem och håller dem skärpta. Du får lär dig tekniker hur du kan hantera dem säkert och effektivt.

Image

Anders föreläser och jobbar för att det naturliga åter skall bli och vara det normala.

Anders engagemang för den mänskliga foten, rörelse och vikten av att våga prata och visa känslor inspirerar och utvecklar mängder av människor och därmed också företag. Anders utgår från ett evolutionärt synsätt och ger sin synvinkel på många av de utmaningar och frågor den moderna människan idag står inför och grubblar, inom både livet och inte minst inom löpning. 

Läs mer om Anders här

Image

Skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, trailrunning ja det har Erik engagerat sig i under snart 25 år. Grundare av Kebnekaise Classic, BIMM, FEM, ÅEC, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera! Dessutom hjärnan bakom Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning. Lite idéer som snurrar i hans hjärna just nu – Plogga (Plocka skräp o Jogga) och Bo Outdoor, (ett modernt “sportkollektivboende” för oss som hellre är ute) Men mest känd kommer Erik alltid att vara för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna gapar de legendariska orden – “Bästa svängen Hökarängen”.

Image

Chefredaktör Utemagsinet
Träffa chefredaktören på Utemagasinet som kommer att vara på plats alla dagar under UTEHELG.

Kom och snacka tidning och reportage-idéer!

Image

Fjälledare
Efter att ha lämnat jobbet som industrimekaniker för att göra en säsong i franska alperna var valet att göra friluftsliv till ett yrke ganska lätt. Utbildad till Fjälledare under två år och har sedan 2012 haft friluftsbranschen som yrkesområde. Erfarenheterna sträcker sig vitt och brett med uteliv som rödtråd. Med allt från guidejobb till föreståndare på Länsstyrelsen.

Kanske har du en dröm om att göra en egen vandring, men vet inte riktigt var du ska ta vid?
Mina workshops på UTEHELG kommer att vara en praktiskt övning i turplanering, med fokus på svensk fjällterräng.
Vi börjar med att tillsammans gå igenom de viktigaste delarna av att planera en tur.
Hur långt kan man gå på en dag? Vilka är riskerna? Hur hanterar vi dåligt väder? Var får man bästa vyerna? Dessa är bara några av frågetecknen som vi kommer räta ut.
Med hjälp av dessa nyvunna kunskaper kommer vi sedan, i mindre grupper, att planera vår egen vandring.
Min förhoppning är att dela med mig så mycket jag bara kan av erfarenheter och kunskap så att ni känner er redo att ta fram kartorna vid köksbordet och börja planera era egna äventyr!

Image
Hälsoverkstan Ingarö

Träna och Må Bra på Ingarö, den lokala friskvårds leverantören!

Vi erbjuder en bred variation: Kondition, Yoga, Styrka, Smidighet, Spinning intervall, Yin Yoga, Kundalini Yoga, Hatha Yoga, GlobalYoga, N.A.M (NaturalAnimalMove), Tabata, HiiT, Pilates, Garuda, Core, SUP Yoga (StandUpPaddelboard) Massage, Behandlingar och Healing,mm.

Image

900 grader

Partybandet 900 grader blandar kända covers – allt från gamla godingar och de stora rockhitsen till partyhits från idag och svenska allsångsklassiker!

Image

Utekocken Elle driver Elles Utemat och specialiserar sig på matlagning över öppen eld. Elle jobbar med ‘fusion-matlagning’, där hon i stor utsträckning använder närproducerade ekologiska råvaror kryddade med smaker från olika matkulturer.

Image

Upplevelselöpning med Team Nordic Trail
Trailrunning är trendigt och tokroligt. Lär dig att nyttja terrängen på bästa sätt med experterna från Team Nordic Trail! Under Upplevelselöpningen går vi bland annat igenom löpteknik med fokus på trail och obanad terräng. Dessutom tränar vi specifik löpteknik för både uppför- och uförslöpning. Varmt välkommen – oavsett om du springer sedan innan eller ej. Alla kan vara med!

Image

Pierre Reldin

Pierre är småbarnspappan som kom igång med friluftslivet när barnen föddes. Han brinner för att sänka trösklar och få fler småbarnsfamiljer att upptäcka friluftslivet och äventyren redan när barnen är små. Han bloggar på Reldin Adventures och är ena halvan av Friluftspodden.se

Fjällvandra med små barn – Hur gör man?

Sugen på att komma ut i fjällen? Känns det lite klurigt, bökigt och svårt, nu när ni har barn? Eller har ni kanske tänkt att det får vänta några år, tills barnen är lite äldre? Den här workshoppen ger handfasta tips och trix kring vandringslivet till fjälls som en familj. Hur gör man med blöjor? Vilken utrustning bör man ha med och hur bär man barn och allt annat? Vi rätar ut frågetecken, gör hål på en och annan myt och diskuterar förberedelser för ett fjälläventyr.

Image

Häng med på äventyrlig paddling i Värmdös vackra skärgård med erfarna instruktörer och guider från Melker Kayaks och The Green Trails. Tillsammans utforskar vi skärgårdens gömda pärlor och bjuder alla paddlare på en härlig upplevelse i havskajak.

Läs mer om Melker Kayaks här:

Image
Ö till Ö
Det var en gång två småbarnsmorsor från förorten som inte kunde simma. En dag läste de om den tuffa swimrun-tävlingen Ö till Ö i huvudstadens skärgård.
Hur svårt kan det vara, sa den ena morsan?
Det tar vi reda på, sa den andra.
Och så blev det.
Följ med systrarna Lantto genom lycka och mörker, från Sandhamn till Utö. De delar med sig av tips, tricks, sina härligaste stunder – men också de mörkaste, och hur de tog sig upp ur djupet.
Image
Paddelteknikspecialisten Jörgen Kard som grundat Kajaksidan håller kurs i effektiv paddelteknik.
Image

Linda Åkerberg

Äventyrare, fotograf, skribent, bloggare, föreläsare m.m.

Linda är frilansfotografen som efter nästan tio år som fotograf inom musikbranchen bestämde sig för att göra något annat. 2016 åkte hon till USA för att vandra långdistansleden Pacific Crest Trail (428 mil från Mexiko till Kanada) samtidigt som hon startade upp äventyrsbloggen Wilderness Stories. Sedan dess har äventyren avlöst varandra. Hon har varit med i Fjällräven Polar, vandrat genom den Nepalska djungeln ända upp till Everest Base Camp och bestigit berg på över 6000 meters höjd vid Everest fot, paddlat för musikhjälpen med Melker Kayaks och nu senast har hon varit i Afrika och bestigit Kilimanjaro. Allt med kameran i hand.

Nu kommer Linda till Utehelg för att prata fotografi och dela med sig av några av sina tips om hur du blir en bättre fotograf. Linda håller under helgen två kurser, en för dig som vill ta bättre bilder med mobilen och en för dig som vill få ut mer av din systemkamera.

Läs mer om Linda här: www.wilderness-stories.com

Image

Fransk outdoor enthusiast 

När han inte balansera på en lina mellan två höga toppar, övar han sin balans på marken med 2 eller 4 hjul. 

Kom och prova på longboard under UTEHELG och får lite tips för att förbättra din åkning eller lära dig grunderna.
Alla är välkomna stora som små!

Image

Jag fick idén till Husky under sommaren 2012. Jag lyssnade själv extremt mycket på webbradio och olika podcasts, och jag tyckte att det var konstigt att det ännu inte fanns en bra podcast inom friluftsliv och Outdoor som så många brinner för. Så i februari 2013 gjorde jag slag i saken och började jobba efter den bild som jag hade av hur Husky skulle bli och hur den skulle utvecklas. Det har hittills gått över förväntan och det är otroligt roligt att jobba med detta. Jag vill, enkelt förklarat, söka upp och intervjua människor som jag är intresserad av, människor som på olika vis utmanar vardagens bekvämligheter, utmanar sina gränser och även inspirerar oss andra att följa efter. Guider, professionella idrottsutövare, äventyrare och entreprenörer som lever på sitt intresse och sin talang. Ofta på väg upp, eller ner, för höga berg och längs med slingrande stigar.
Läs mer om Husky här:

Image

Självräddningsövningar i kajak

Att paddla kajak säkert är en kombination av flera faktorer. Den viktigaste är tveklöst paddlarens kunskaper och omdöme skriver Friluftsfrämjandet på sin sida om paddling. Att veta hur man tar sig upp i kajaken igen efter att ha vält är inte bara viktigt för säkerheten utan det gör också att du kan slappna av som paddlare och ta ut svängarna lite mer. Det är bra att kunna både kamraträddning och självräddning. 

Det är viktigt att alla deltagare har:

 • Simkunnighet
 • Ombyte

Vi rekommenderar torrdräkt, alternativt våtdräkt då det är kallt i vattnet. 
Deltagarna behöver inte ha på sig utrustningen när kursen startar utan vi tar tillsammans på oss allt innan vi hoppar i kajakerna. 

Ni behöver ingen tidigare erfarenhet av självräddning. 

Vi tillhandahåller:

 • Kajak
 • Paddel
 • Flytväst
 • Flottör
 • Pump
Image

Lena Norrman är grundare av Lekhagen, entreprenör och ständig nybörjare. Hon startade Lekhagen för att göra Sverige mer aktivt och lite roligare, med fokus på vuxna. Bland annat genom att synliggöra fler aktivitetsalternativ i ”Träningens Wikipedia”, en kalender på Lekhagen.se som gör alla Sveriges fysiska aktiviteter sökbara när både du och jag lägger in alla aktiviteter vi hittar. Som opinionsbildare utmanar Lena begränsande normer kring träning med målet att fler ska känna sig inkluderade, leka livet och röra på sig för att det är kul.

Hitta ditt äventyr. Och genomför det!
Vi vill ge dig mod att bli mer aktiv, och hitta ditt äventyr. Oavsett om det handlar om att våga ta första steget i ett löpspår, eller utföra en expedition. Under workshopen definierar och utgår varje deltagare från sitt eget äventyr, så alla kan delta oavsett nivå och erfarenhet. Vi pratar om komfortzonen, vad vi har att lära när vi tar oss utanför den och vad som är en lagom utmaning. Stegvis definierar vi vilka hinder som kan finnas för just vårt äventyr (normer, rädslor, bristande erfarenheter etc) och hur vi bemästrar dem. Korta föreläsningar varvas med praktiskt arbete och diskussioner. I slutet av timmen har varje deltagare med sig en idé om hur de ska ta sig vidare. 

Image

Per Parmhed från Kajaksidan, Stockholms kajakbutik kommer hålla i två olika paddlingstillfällen.

-Det första är Introduktionspaddling- Introduktionsnivå vit – Upptäck paddlingen!

Precis som rubriken skvallrar om handlar den vita nivån om att upptäcka paddlingen och få en första positiv introduktion till att paddla kanot.

-INTRODUKTIONSNIVÅ VIT-

Per Parmhed hjälper er att få en trevlig första introduktion till paddling i strålande solsken. Inga förkunskaper krävs.  Ingen formell utbildning eller intyg krävs för att examinera på den här nivån. Examinatorns roll är som ovan nämnt att förmedla en positiv första kontakt med kanotidrotten.

Teknik

 1. Lyfta, bära och lägga i kanoten
  2. I- och urstigning
  3. Balans
  4. Paddling

Att prova på
5. Paddla baklänges
6. Ställa in utrustningen

-Det andra tillfället är en examination i Gult paddelpass
Nivå 1 gul – Uppmuntran! Kanotisten har upptäckt kanotidrotten och målet med den gula nivån är nu att uppmuntra till fortsatt paddling och uppmuntra till att lära mer och utvecklas som kanotist.

-EXAMINATION PADDELPASS GUL-

Här får du möjlighet att examinera dig i Gult paddelpass. Paddelvana enl. nedan krävs men Per är med och ger tips längs vägen.

Nivå 1 gul – Uppmuntran! Kanotisten har upptäckt kanotidrotten och målet med den gula nivån är nu att uppmuntra till fortsatt paddling och uppmuntra till att lära mer och utvecklas som kanotist.
Nedan följer en sammanställning av vilka moment och kunskapskrav som innefattas av nivå 1 gul.

Examinator

För att examinera på nivå 1 gul krävs genomförd och godkänd examinatorsutbildning för lägst Gul nivå.

Teknik

 1. Lyfta, bära och lägga i kanoten
  2. Paddling framåt, 50 m
  3. Stoppa
  4. Sveptag, 360 grader på stället
  5. Paddla baklänges, 25 m
  6. Paddla en åtta
  7. Paddla till bryggan och gå ur

Progression – att prova på
8. Sidoförflyttning
9. Styra
10. Undvik att välta – stöttning (låg)

Säkerhet

Personlig skyddsutrustning ska anpassas till rådande väder, kanot och plats. Kanotisten ska även visa vattenvana i/under vattnet. Vidare ska kanotisten prova att välta, samla ihop sina saker, simma till land och tömma kanoten.